“15 éves korom óta szenvedek sclerosis multiplexben” – A betegséggel járó depresszió legyőzése

A szklerózis multiplex, vagy csak simán SM egy autoimmun betegség, ami a központi idegrendszert érinti.  Az már észrevették, hogy családtagok körében gyakoribb, mivel a betegek 5%-ánál a testvér is érintett a betegségben. Semmi kétség nem fér hozzá, hogy ez egy nagyon alattomos kór, és több embert szenved benne, mint ahogy gondolnánk, akár fiatalok is.

Kinga mindössze 18 éves, de már három éve szenved szklerózisban.
A története elmondása szerint egy augusztusi nyári napon kezdődött, nagyjából pontosan három éve. ” Egy teljesen átlagos napot zártam, ugyanolyat, mint a többi. Jól éreztem magam, semmi bajom nem volt. Elmentem aludni, átaludtam az éjszakát. Reggel felébredtem, és észrevettem, hogy zsibbad a bal hüvelykujjam. Azt hittem, hogy elaludtam, nem foglalkoztam vele, történt már ilyen, gondoltam, hogy majd elmúlik. Azonban nem így lett. A zsibbadás egyre jobban elterjedt. Napok múlva már ott tartottam, hogy nem bírok egy poharat sem megfogni, és ez rettenetesen megijesztett. Akkoriban közgazdász szakirányú középiskolába jártam, és gépírás órán már a billentyűzetet se tudtam lenyomni. Ekkor éreztem, hogy nagyon nagy a baj. Elmentem a háziorvosomhoz, aki egyből sebészetre utalt be. Ott azt állapították meg, hogy ínhüvelygyulladásom van, és nem kell aggódnom, biztos csak sokat gyakoroltam a klaviatúrán. Kaptam gyógyszereket, amiket rendre beszedtem az orvos utasítása szerint, és hetekre felkötötték a karom, de nem segített semmit. Az állapotom tovább romlott, egyre rosszabb volt. Mindennapos volt a fejfájásom és semmilyen fájdalomcsillapító nem segített, még ha marékszámra szedtem be őket, akkor sem. Visszamentem az orvoshoz, aki ezután beutalt egy neurológushoz, és ő kéztőalagút szindrómára gyanakodott. Kivizsgáltak azzal is, de negatív lett. Teltek a napok, hónapok, és nem tudták mi a bajom. Suliba már nem tudtam járni, mert egyfolytában szédültem, koordinációs zavarom lett és állandó fájdalmaim voltak. Már nem bírtam tovább, nem tudtam elvégezni a mindennapi teendőimet sem. Az egész családom azon volt, hogy kiderítsük, mi a bajom. Eleinte ők is azt gondolták, hogy ártalmatlan kamaszkori probléma, de később belátták, hogy valami komoly lehet a háttérben. Az első tünetek megjelenése után egy évvel kerestünk egy magánorvost, aki elküldött agyi MR vizsgálatra. Itt derült ki, hogy gócok vannak az agyamban és a gerincemben.
A leletek megérkezte után idegrendszer specialistához küldtek, aki azonnal befektetett a kórházba. Másnap meglumbáltak, mivel a szklerózis multiplex és a lyme-kórnak hasonlóak a tünetei, így biztosra akartak menni. Amikor megjött az eredmény és kiderült, hogy szklerózis multiplex beteg vagyok, először másfél hétig voltam bent a kórházban. Az első két nap fájdalmait, amit a lumbálás után éltem át, őszintén nem kívánom senkinek, és azt sem, hogy tizenhat évesen milyen dolog szembesülni egy ilyen komoly betegséggel. Ameddig mások bulizni jártak, és tanulhattak, nekem nem voltak túl jó kilátásaim.
Az elején egész pozitív tudtam maradni, de fél év múlva jött a depresszió. Elzárkóztam a külvilágtól, magántanuló lettem, és nem mentem emberek közé egyáltalán. Szégyelltem, hogy le vagyok maradva a többiekhez képest, önhibámon kívül.
Az állapotom egy év után kezdett javulni. A tüneteim megint kezdtek visszajönni, de nem olyan mértékben, mint régebben, így bátrabban jártam el társaságba is. A sulit még nem tudtam befejezni, így érettségim nincs egyelőre, de az a célom, hogy minél hamarabb túl legyek rajta, és elkezdhessek dolgozni.
A legnagyobb segítséget édesapám adta, aki mindig kitartott mellettem, és beszélgetett velem, biztatott. Nem hagyta, hogy hasznavehetetlennek érezzem magam, és ez volt, ami miatt kibírtam a depresszív időszakokat is, és tovább tudtam lépni. A család kitűzte, hogy elnyeri a napelem telep pályázat támogatását, és ezzel környezetbarátabbá teszi a házak energiafogyasztását. Édesapám megkért arra, hogy segítsek kitalálni, melyik céget bízzuk majd meg a napelem pályázat megírására, és a napelemek beszerelésére, és ezzel célt adott nekem. Ez egy olyan munka volt, amit el tudtam végezni, így hasznosnak is éreztem magam, és célom is volt.
A család a cégével együtt egy egész napelem telep létrehozását tűzte ki, ami nagyjából 9 év múlva megtérülő befektetést biztosít számunkra, és az egész család, és az irodaházak energiaellátását is fedezi. A zöld árammal hozzájárulunk ahhoz, hogy az ország szén-dioxid kibocsátásának éves átlagát nagy mennyiségben csökkentsük. Onnan ismertem meg a megbízható kivitelezőt, hogy nem ígért semmit addig, amíg nem látta a telepítés várható helyszínét. Mindenképpen ragaszkodtam a személyes helyszíni felméréshez, mert csak ekkor tudják megállapítani, hogy alkalmas-e az adott terület a kivitelezésre. A cég, akit megbíztuk, nem elégedett meg pusztán tervrajzokkal, és elküldött fotókkal, mert rengeteg olyan fizikai adottsága van egy épületnek, amit csak személyesen lehet felmérni, másrészt: tudniuk kell azt is, hogy pontosan mik az energiaigények: a személyes konzultáció alatt kiderült, hogy pontosan milyenek a fogyasztási szokások, és hogy adott esetben hogyan fog ez változni a közeljövőben. Az Pentele Solar KFT. által végzett ingyenes helyszíni felmérés során először megnézték, hogy alkalmas-e a tetőszerkezet a napelem rendszer telepítésére. A felmérés és tervezés folyamata során a szakképzett villamos tervező volt jelen, aki meg tudta állapítani, milyen teljesítményű és méretű rendszerre van szükség az áramszámlák nullázásához. Bár az előírásokat mindenképp be kell tartani, az inverter végső helyének kiválasztásakor igyekeztek figyelembe az esztétikai szempontokat is. Elmondták, hogy amennyiben a háztető nem alkalmas a telepítésre, az sem jelent gondot: átvesszük majd a különböző alternatívákat is, és megnézik van-e még olyan hely, ami szóba jöhet, például garázstető, vagy földre szerelhető állványrendszer. A fotovoltaikus rendszer nem az a termék, amiből csak meg kell rendelni egy csomagot, és kész is van – minden ház más, így minden napelem rendszer is más. Ami a legmegnyugtatóbb volt, hogy tudtam, ők, csak a legjobb minőséget fogadják el. Mint a világon minden termék esetében, lehet találni a piacon olcsó és kevésbé olcsó, és ezzel párhuzamosan silány és kiváló minőségű napelemeket is. A PENTELE SOLAR KFT a partnereikkel kialakított szoros viszony miatt igen kedvező áron tudja beszerezni a legjobb, magas minőségű napelemeket is. Legfőképpen a Sharp termékeiben hisznek, amiknek elképesztően szigorú minőségbiztosítási ellenőrzéseken kell átmenniük, mielőtt még piacra kerülnek. A gyártó olyannyira bízik napelemeiben, hogy 25 éves teljesítménygaranciát vállal rájuk: ez azt jelenti, hogy 25 év múlva is minimum 80%-os teljesítménnyel kell működniük, tehát 25 év múlva is ugyanúgy használhatóak lesznek a napelemek, legfeljebb már csak a teljesítményük nem lesz ugyanolyan, mint a futószalagról frissen lekerült társaiknak.


Mindenki, aki a betegsége mellett szenved még depresszióban is, ajánlom, hogy minél hamarabb találjon valami célt, ami miatt küzdhet, és amiben sikerélménye lehet. Az is jó, ha beszélhet róla mellette, de a legfontosabb tényleg a cél; nekem a zöld energia, és a környezetszennyezés csökkentése adott erőt, a későbbiekben is biztos, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.”