Amikor tudod, mennyi van hátra, mindent jobban megbecsülsz

Tudom, ez a cím elég érzelgősre sikerült, de ami tény az tény. Már 21 éves korom óta tudom, hogy jó eséllyel nem érem meg a 45-öt, azonban ez inkább arra sarkall engem, hogy igyekezzek jobban megélni a történéseket körülöttem, jobban odafigyelni az igazán fontos dolgokra.

Amióta tudom, hogy beteg vagyok igyekszem több gondot fordítani a környezet védelmére. Nem tudom, pontosan ez a kettő milyen összefüggésben van. Talán az lehet az oka, hogy a betegség tudatában úgy döntöttem, nem leszek anya, hogy a gyermeknek ne kelljen végignéznie lassú elmúlásomat. Viszont, ha tudod, hogy a DNS-ed nem öröklődik tovább, valahogy mégis igyekszel valamivel tenni a jövőért. Én szeretnék tenni, nem csak a családom jövőjéért, hanem az egész Földért. Ezek csak kis tettek, de ezeknek van igaz értéke és foganatja. Így döntöttem el, hogy a házamra napelemet szereltetek.

Létezik egy napelem pályázat a MFB (Magyar Fejlesztési Bank) kiírásában. Igaz, hogy a legtöbb nyugati országban olyan pályázatok vannak, amelyek az összköltség egy bizonyos részét fedezik, ez nálunk (remélem, hogy még) nem így megy. A mi napelem pályázatunk valójában egy kamatmentes kölcsön. Már ezzel is szerencsére egészen előrébb vagyunk, hiszen ez akármekkora beruházás, ha a kivitelezők jó munkát végeznek és megfelelő márkájú napelem panelt választunk, akkor ezzel több tíz évre előre nullázzuk le a villanyszámlánkat. Ez jó kis anyagi löket. Persze ha ehhez hozzá vesszük azt is, hogy általában azok szeretnének napelem pályázatot benyújtani, akiknek a villanyszámla kifizetése is túl nagy anyagi teher, akkor ők nincsenek sokkal előrébb, hiszen egy jó ideig a számla helyett a törlesztőrészletet fogják fizetni. Az igaz, hogy ez egy családi ház esetében saját fejlesztés, amit nem szokás csak úgy támogatni, de mivel ez környezetkímélő megoldás, ezért a kormánynak ezt kéne szorgalmaznia. Ezt ebben a pillanatban csak ezzel a kamatmentes kölcsönnel teszi. Remélhetőleg a jövőben ebben is igazodunk majd a tőlünk nyugatra és északra már megszokott trendekhez.

Mire a napelemeimet egyébként ténylegesen felszerelik az még nagyon sokára lesz. Most adtam csak le a pályázatomat. Minden kritériumnak megfelelek, így szerintem jó eséllyel megkapom a kölcsönt. Az után lesznek felmérések a házamnál, hosszas számolások, ügyintézések. Maga a felszerelés az nagyjából egy nap lesz, de előre láthatóan az majd csak egy fél év múlva esedékes. Addig is más módokon figyelek oda a környezetemre, amennyire csak tudok. Az ilyen dolgok, amikről tudom, hogy fontos nem csak nekem, hanem globálisan is, segítenek elterelni a figyelmemet a betegségről. Igaz, manapság a hétköznapokban már egyre ritkábban gondolok rá.

Remélem, Ti is találtok ehhez hasonlóan valamit, ami fontos és lefoglal titeket! Emlékezzetek, hogy habár kevesebb az időnk, azt annál hasznosabban kell eltöltenünk itt!