Az életmentés és gyógyítás több szintes dolog

A sclerosis multiplex betegség sajnos nem csak egy távoli dolog. Nagyon sokan vannak, akik szenvednek miatta, és ami még rosszabb, esélyük sincs meggyógyulni, hiszen nincs gyógymód a betegségükre. Az egyetlen, amit tehetnek, az az, hogy folyamatosan kezeltetik magukat a tűnetek enyhítése érdekében. Az én munkahelyem egy ilyen tünetenyhítő központhoz köthető. Mivel köztudottan jót tesz a betegeknek a terápiás mozgás, valamint a jóga, ezért vannak ilyen központok, akik azzal foglalkoznak, hogy a sclerosis multiplex betegeit gyógytornáztatják. Igaz, a vannak kifejezés picit erős, hiszen nálunk, tudtommal csak mi vagyunk. És mi is adományokból működünk, szóval folyamatosan kérdéses a fennmaradásunk. Na de mielőtt azt hinnétek, hogy valami orvos vagyok: én vagyok a sofőr. Nagyon fontos feladatnak tartom ezt, hiszen nagyon sok beteg nem tudna eljutni hozzánk, hiszen nincsenek rokonai, akiknek autójuk van a tömegközlekedés pedig esetükben nem opció. Egyszerűen szükségük van a segítségemre. Néha egészen messze is elutazom autóval, hogy elhozzak egy-egy beteget a kezelésre. Emellett pedig más munkám is van: az én feladatom, hogy az autóval minden rendben legyen. Eleinte egy általánosabb gondnoki munkát akartak rám sózni, de aztán rájöttek, hogy annak nincs nagy értelme, hogy engem hívjanak fel, hogy cseréljek ki sürgősen egy villanykörtét, amikor több órányira vagyok a központtól.

De az autó karbantartása az én dolgom maradt és én ezt nagyon szeretem teljesíteni. Mivel hatalmas felelőssé sofőrnek lenni, ezért minden apró részletre nagyon figyelek. Azon túl, hogy mindig kialszom magam és figyelek rá, hogy semmilyen könnyedebb betegség vagy vírus, de akár a fáradtság se vehesse el a figyelmemet a vezetésről. Az autóra magára is nagy hangsúlyt fektetek. Négy éve már, hogy ez a munkám (akkor indult az egész központ és akkor vásárolták újan az autót is), és például pont idén tavasszal történt az, hogy új nyári gumikat vásároltam.

Nem voltam biztos benne, hogy szükséges vagy sem, az hogy új gumikat vegyek, mivel saját autóm még nem volt soha ás nem tudtam, hogy miből kell ezt megállapítani, de úgy éreztem, hogy nem vesztek semmit, ha rá keresek az interneten a dologra. Először csak a nyári autógumik után nézelődtem, később akartam rákeresni arra, hogy honnan lehet tudni, ha újat kell vásárolni. De végül is nem volt rá szükségem, mert szinte azonnal találtam egy szuper oldalt, ahol többek között ezt az információt is megtaláltam. De sok más infót is megtudtam. Annyira sok mindent, hogy alkalmasnak éreztem magam arra is, hogy eldöntsem, hogy melyik típusú nyári autógumi felel meg az autónak. Másnap reggel, az oldalon talált információk alapján azonnal leellenőrizem, hogy mi a szitu a nyári gumikkal az autón és rájöttem, hogy a mintázatmélység már a megengedettnél sokkal jobban el van kopva. Ez tehát azt jelenti, hogy új gumik kellenek!

Persze a gazdasági osztályunkon nem fogadták túl nagy örömmel, hogy most új gumikba kell befektetnünk, de elég könnyen meggyőztem őket egy fontos érvvel: az, hogy én hordozom a betegeket, az egy hatalmas felelősség és nem szabad nem megfelelő állapotú eszközök használatával veszélybe sodorni az életüket. Ha, ne adja Isten, de baleseteznék, biztos vagyok benne, hogy azonnal be is zárhatnák a központot. És ez tényleg elég nyomos ok volt, azonnal rábólintottak a kérdésemre és érdeklődtek, hogy hogyan szeretném intézni a dolgokat.

Megmutattam nekünk a webshopot: nagyon nem értettek a témához, úgyhogy azonnal rá is kerestem a nekünk szükséges nyári gumi típusra és nem magyarázkodtam sokat. Természetesen együtt kellett kiválasztanunk, hogy melyik márka termékét vásároljuk meg, hiszen elég nagy árkülönbségekről van szó ahhoz, hogy ne bízzák egyedül rám a döntést. Itt nem arról van szó, hogy nem bíznának meg benne, egyszerűen csak arról, hogy mindig, amikor valami nagyobb dologba fektetünk bele, közösen döntünk róla. Szóval így vásároltunk nyári gumikat a kocsira.

Természetesen a szervezetünk adataira kértük a számlát. Már csak azt nem tudtuk eldönteni, hogy hogy lenne a legegyszerűbb megoldani a gumicserét. Mivel az elkövetkező fél évre minden napra be voltam táblázva (hiszen a betegek rendszeresen járnak hozzánk) kicsit nehéz volt megoldani a dolgot. Láttuk, hogy arra is van lehetőség, hogy valamelyik telephelyükre rendeljük a gumikat és akkor ott pillanatok alatt el is intézik a szükséges dolgokat, de sajnos nem nagyon esett egyik lehetőség sem az utamba. Végül ahhoz a banális dologhoz folyamodtunk, hogy a központhoz rendeltük a gumikat, aztán beraktuk a csomagtartóba és az volt a terv, hogy egy nap, amikor már haza vittem az utolsó beteget is, és épp elhajtok egy autószerelő mellett, ami még mindig nyitva van, akkor lecseréltetem a gumikat.

Ez nagyjából másfél hét után történt meg. Azt kell, hogy mondjam, hogy közös döntés ide, vagy oda, mégis sikerült egy nagyon jó minőségű nyári gumiabroncsot kiválasztanunk, hiszen az autószerelő is megdicsérte a választást. Én pedig, had ne mondjam, hogy négy év folyamatosan vezetés után mennyire megéreztem a különbséget, a kopott és a jó minőségű gumikat viselő autó vezetése között. Egy percig sem bánom, hogy rá vettem a többieket a vásárlásra. Lehet, hogy ők kissé fölöslegesnek találják a dolgot, de én tudom, hogy sokkal több pénzbe, gondba és idegeskedésbe kerülne, ha a nem megfelelő gumik miatt balesetezem, vagy épp megbüntet a rendőrség. Szóval, mindenkinek ajánlom, hogy figyeljen oda az autója karbantartására.