A jó tanács bárhonnan jöhet

Az egyik barátnőmmel, Nórával nagyon jóban vagyok. A múltkor beültünk kávézni, és csomót beszélgettünk. Nórának az utóbbi időben egészségügyi problémái voltak, sokat járt orvoshoz. Kérdeztem, hogy jutottak-e valamire, megtudta-e, mi a problémája. Sajnos kiderült, hogy sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nála. Szerencsére egy enyhe fajtáját. Kicsit mesélt erről a betegségről, mert nem sokat tudtam róla. Kiderült, hogy főleg a nőkre jellemző, autoimmun betegségről van szó.

Aztán Nóra rólam kérdezett, és elmeséltem neki, hogy kihúzzák egy fogamat. Eléggé kétségbe voltam esve, mert még nem vagyok olyan idős, és amúgy sem bírom a fogászatokat. Sajnos a rossz fogak a génjeimben vannak, édesanyám és édesapám is műfogsort visel már.

Nóra azt mondta, ne aggódjak, mert ma már nagyon korszerű fogorvosi megoldások vannak, meg is kérdezte, hallottam-e már a fogászati implantátumról? Azt mesélte, ez a fogpótlásnak egy olyan módja, ami nem károsítja a szomszédos fogakat, sőt, kinézetre is sokkal kellemesebb, mint a korona. Én még nem hallottam a dologról, de Nóra elmesélte az anyukája tapasztalatait, neki néhány hónapja ültettek be két implantátumot. Azt mondta, ugyanúgy tud velük rágni, mint a rendes fogaival, és nagyon elégedett az egésszel. Ajánlotta is a fogászatot, ahol az anyukájának ültették be a fogászati implantátumot. Azt mondta, hogy nagyon elégedettek az egész kócerájjal, mert az orvosok szakmailag felkészültek, az ügyintézők kedvesek, mindenre odafigyelnek, és hasznos fogkezelési tanácsokkal is ellátják az embert, a nagymamájának is megmutatták, hogyan ápolja a beültetett implantátumot.

Nagyon megörültem ezeknek a híreknek, már megszoktam, hogy mindenki együtt érez, felszisszen, ha a foghúzást hozom szóba, és utána csak sajnálkozó pillantásokat vet rám, de eddig senki nem próbált meg bátorítani, mint ahogyan most Nóra tette. Meg is köszöntem neki a dolgot, és biztosítottam, hogy mielőtt kihúznák a fogam, még elmegyek az általa javasolt fogászatra, hogy ott is megnézzék, mit tehetnek értem. Utána pedig felhívom, és mindent elmondok neki. A kávé után rögtön a tettek mezejére léptem, mielőbb szerettem volna időpontot kapni a fogászaton, mert a húzás 4 nap múlva esedékes volt már. Szerencsére másnapra sikerült is egyeztetnünk.

Most itt ülök a váróban (a fogászat tényleg nagyon szép), egy kicsit azért izgulok, de a legjobbakat remélem, és hálával gondolok Nórára, aki a saját betegségén túl látott, és remélhetőleg hasznos tanáccsal látott el.