Történelem, ajakápolás és az orvos szülők, avagy a jelenlegi életem

A szüleim orvosok, de én nem éppen erre a pályára készülök. Jelenleg leginkább  az emelt szintű történelem érettségimre, úgyhogy naphosszakat tudnék mesélni többek között például a második világháborúról. A világgazdasági válságot követően összeomlott a Versailles-ban létrehozott hatalmi rendszer. A gazdaságilag megrokkant Franciaország kiállt a kisantant háta mögül, és ennek következtében Németország politikailag és gazdaságilag is függésbe vonhatta a térséget.

Hazánkban a náci befolyás erősödésével párhuzamosan két ellentétes folyamat bontakozott ki: egyrészt felemelték a szavukat a náci veszéllyel szemben álló erők, másrészt megerősödött a szélsőjobb. Még 1937 – ben jött létre széles összefogással, elsősorban népi írok, baloldali értelmiségek és kommunisták összefogásával a Márciusi Front, mely a 48 – as hagyományokból a demokráciát és a függetlenséget kiemelve hívta fel a figyelmet a náci veszélyre. A kormányzat rövidesen lehetetlenné tette működését a szervezetnek, de a szellemi mozgalom a későbbiekben is hallatta hangját.

1935-ben több szélsőjobboldali szervezet egyikeként alakult meg a Nemzeti Akarat Pártja, mely később Nyilaskeresztes párt néven vált ismertté. A nyilasok vezetőjévé egy nyugdíjazott katonatiszt, Szálasi Ferenc vált, aki a kormányzat szélsőjobb ellenes fellépései során kétszer is börtönbe került. Szálasi alakította ki a zavaros, faji alapon álló nemzeti és szociális demagógiára épülő hungarista ideológiát. A nyilasok – a náci anyagi támogatás és a titkos választójog bevezetése után – a háború előestjén, 1939 – ben a mandátumok 19% – át szerezték meg a parlamentben.

A szélsőjobb felé nyitó Imrédy Béla, aki 1938 – tól 1939 – ig volt miniszterelnök nemzeti és szociális demagógiát alkalmazva, kormánypárti csodálatos forradalmat hirdetett. Híveit a Magyar Élet Mozgalomba szervezve tömegpártot kívánt létrehozni. Erre azért is szükség volt, mert hagyományos, parlamenti úton nem tudta terveit megvalósítani. Végül lemondani kényszerült, mert kiderült, hogy felmenői között egy izraelita vallású dédszülő van.

A kormányzó a kétszer vakvágányra siklott politikai program (jó viszony a németekkel és közeledés a Nyugathoz) végrehajtását ezúttal egy tapasztalt politikusra, Teleki Pálra bízta, aki 1939 – től 1941 – ig második miniszterelnöki ciklusát töltötte le. Teleki Pál – bírva a kormányzó és Bethlen csoportjának bizalmát – kísérletet tett a német jó viszony fenntartása mellett a Nyugathoz való közeledésre. Igyekezett visszaszorítani a szélsőjobboldalt, a romló nemzetközi helyzet ellenére fékezni a német befolyást, ugyanakkor felhasználni a németeket a revíziós célok elérésére, s mindeközben közeledni a nyugati nagyhatalmakhoz.

Remélem, hogy amikor lejön a szóbeli megmérettetésem ideje, akkor is ugyan ilyen jól fogom ezt tudni. Nem tudom, meg jelenleg még nem is nagyon kell ezen gondolkoznom, mert eléggé arrébb van, de valahogy majd biztos tudok segíteni a gyerekeimnek. Például elküldhetem őket a legyen Ön is milliomosba és válaszolok majd telefonos segítséggel a kérdésükre, hogy ki volt Teleki Pál, vagy hasonló.

Nos, a szüleim mással támogatnak engem. Például mivel télen mindig ki van száradva a szám, ezért adtak nekem egy olyan ajakápolót, ami segít elmulasztani a problémáimat. Ez a termék aztán tud mit kezdeni az én kicserepesedett számmal. Télen, nyáron, már évek óta ezt használom, persze én elolvasom a felhasználási feltételeket is előtte.  Nem tudom, hogy a szüleim ezeket el szokták – e olvasni, biztosan, vagy egyszerűen csak tudják, mert orvosok. Hát majd ha megunom a történelmet és a biológián kezdek gondolkodni és felvesznek az orvosi egyetemre és diplomát szerzek és én is igazi orvossá válok, akkor majd megtudom én is azt, hogy hogy is van ez.

A kedvencem a pink grapefruit – os, aminek az illata is isteni jó és ugyan olyan jó hatású, mint a többi ajakápoló terméknek. Hát egy valami biztos, hogy nagyon sokat segít. Például, amikor náthás vagyok éppen és nagyon sokat fújom az orromat, és a számon keresztül veszem a levegőt, akkor is nagyon sokszor kiszárad és szükségem van valamiféle ajakápolóra. Egyébként a szüleim is ezt használják és a kishúgom is, amikor szükségük van rá. Kis helyen is elfér, úgyhogy a táskába is mindig rakok egyet, hogy kéznél legyen szükség esetén, mert általában nem megelőzzük a problémát, hanem kezeljük, de ha egy valamit megtanultam a szüleimtől az ajakápoló használatának fontosságán kívül az az, hogy a betegséget nem kezelni kell, hanem megelőzni.